Blog

Koken

4 tips om te besparen op je boodschappen

Soms is het best schrikken als je bedenkt hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen. Vooral als je net als ik een foodie bent, dan is iedere avondmaaltijd een kans om een nieuw recept of product uit te proberen. Dan kom je zelden uit op een AGF’je (aardappels, groente en vlees). Ik doe dan ook iedere dag boodschappen en vul mijn mandje rijkelijk met lekkere ingrediënten. Om toch een beetje binnen het budget te blijven, deel ik een aantal tips om te besparen op je boodschappen.

1. Koken in de bonus 

Ik probeer iedere dag 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten, ik maak het mijzelf makkelijk door alvast zoveel mogelijk groente en fruit in huis te halen en dat doe ik mede door naar aanbiedingen te kijken. Zijn de bananen in de bonus, dan koop ik die.  Met groente is het niet anders. Het is voor mij een sport geworden om een recept te bedenken met de groente die dan in de aanbieding is. Zo blijf je variëren, ben je goedkoper uit en kom je ook nog eens aan je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit.

2. In het seizoen = goedkoper

Groente en fruit die in het seizoen zijn, zijn vaak goedkoper. Pompoenen in de herfst en winter en aardbeien in de zomer bijvoorbeeld. Buiten het seizoen zijn die vaak veel duurder. Logisch ook, dan komen ze meestal van ver. Als ze in het seizoen zijn komen ze vaak nog uit eigen land ook!

3. Rechtstreeks uit  het diepvriesvak

Doe eens een tour door het diepvries gedeelte van de supermarkt. Hier vind je heel veel lekkere groente en fruit voor een fijn prijsje. Ik koop vaak doperwten uit de diepvries, deze zijn jaarrond uit het vriesvak verkrijgbaar en ze zijn ook nog lekker stevig, niet te vergelijken met de slappe hap uit een potje. Extra voordelig is dat je ook datgene uit de doos gebruikt wat je nodig hebt en de rest kun je weer in de vriezer bewaren.

Wat ik ook echt een aanrader vind is boerenkool uit de diepvries, hier zit vaak meer smaak aan dan de gesneden variant uit de koeling. Wil je toch een knapperige boerenkoolstamp? Tip: mix de helft van het diepvriespak met de verse variant en je hebt een topsmaak! Ook sommige vis uit de diepvries is prima, met name kabeljauw, deze stevige witvis heeft nog steeds veel smaak en is makkelijk te bewaren voor die momenten dat je niets anders in huis hebt. 

4. Wat heb ik nog?

Wat ik ook geweldig vind is kijken wat er nog in de koelkast ligt of in de voorraadkast en daar je menu op afstemmen. Dan heb je vaak nog maar 1 of 2 ingrediënten nodig. Weliswaar moet je dan wel net als ik vaker dan één keer per week boodschappen doen. Maar geloof me dit is echt heel leuk.  Een voorbeeld: Ik heb nog op voorraad een blokje Parmezaanse kaas, een restje verse spinazie en cherry tomaatjes. Dan koop ik nog een zakje walnoten en verse pasta en maak ik een heerlijke pastapesto* van met geroosterde tomaatjes. Wil ik een iets stevigere maaltijd? Dan pak ik nog een stukje kabeljauw uit de vriezer.

Heb jij ook een goede tip hoe je kunt besparen op je boodschappen? Deel 'm hieronder in de comments.

* Deze pesto maak ik door wat Parmezaanse kaas te raspen, een teentje knoflook, 3 flinke eetlepels olijfolie, een handje walnoten en de verse spinazie te blenderen tot een gladde pesto. 

4 tips om te besparen op je boodschappen

Saladeverhaal door

Annelies Blaauwkamer

Annelies Blaauwkamer

redactie

Ik kan uren snuffelen in kookboeken, magazines en op Pinterest, op zoek naar nieuwe recepten, nieuwe smaakcombinaties en toffe foodtrends. Op zaterdagochtend de markt afstruinen voor kleurrijke... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!