Blog

"Mijn aardbeien zijn zoeter dan die in de supermarkt!”

Grit Glawe werkt bij Rijk Zwaan (Rijk Zwaan ontwikkelt groenterassen en verkoopt de zaden). Ze is niet alleen op haar werk met groenten bezig: ze heeft een eigen moestuin waar ze met veel liefde groenten teelt. Dit moestuinseizoen zal Grit haar ervaringen, belevenissen, mooie foto's en tips met ons delen. Deze eerste blog gaat over hoe zij haar moestuin is gestart, lees mee en raak geïnspireerd door Grit haar verhaal!

“Een half jaar moest ik wachten om een stukje grond te kunnen krijgen, omdat het steeds meer in trek is om eigen groenten te verbouwen. Niet alleen ik geniet dagelijks van mijn mooie tuin, ook mijn kleine zoontje is erg enthousiast. Dit vind ik erg leuk, omdat ik zelf als klein meisje ook altijd bij mijn ouders meekeek. Mijn zoontje vindt het heerlijk om in de tuin te zijn en is er ook echt mee bezig. “Dat is nu gegroeid!”, zegt hij dan. Hij weet inmiddels veel van groenten en helpt bijvoorbeeld bij het oogsten van wortelen en uien. Hij houdt net als mij echt van de natuur: de kikkervisjes, kikkers, insecten, ooievaars, alles is even mooi. Mijn zoon houdt van groenten en fruit, maar vindt het qua smaak nog wel lastig. Kinderen willen vaak zoet, maar daar heb ik een oplossing voor. “Mijn aardbeien zijn nog zoeter dan die in de supermarkt!”

  

 Bewust én lekker 

Grit is zeker bewuster over voeding gaan nadenken door haar eigen tuintje. “Je weet nu wat er met je eten gebeurd en dat is heel prettig. Alles wat we nu nu oogsten is biologisch. We gebruiken nauwelijks gif en we gebruiken geen kunstmest. Het hele moestuincomplex (zo’n 60 tuinen) tuiniert ecologisch. Het mooie is dat er altijd wel iets onverwachts gebeurd, omdat we de natuur haar gang laten gaan. In de supermarkt worden alleen ‘mooie producten’ aangeboden, terwijl dat helemaal niets zegt over smaak en kwaliteit. Mijn vrienden en familie genieten ook mee van de oogst uit de tuin, want we maken allerlei lekkere en gezonde producten: wortel- en bietensap, verschillende jams en appelmoes.” Vaak krijgt Grit complimenten over haar bijzonder lekkere producten. 

 

Net even anders

“Ik houd ervan om lekker te experimenteren in mijn tuin. Niet alles lukt, maar dat geeft helemaal niets! Zo maken we paarse wortels met gele pit, die zie je in de supermarkt niet liggen. Ook hebben we al eens pastinaak en wortelpeterselie geprobeerd. Wortelpeterselie zie je in Duitsland heel veel, maar is in de Nederlandse supermarkt niet verkrijgbaar.”

“Hoeveel tijd je kwijt bent aan de moestuin, is helemaal afhankelijk van je plannen. In deze periode start ik alles rustig op, vanaf mei wordt het dan drukker en ben ik 3 a 4 dagen per week bij de moestuin te vinden. Het is belangrijk dat je tuintje dichtbij huis ligt, zodat het gemakkelijk is om er even heen te gaan. Anders wordt die drempel erg hoog. Ik besteed veel tijd aan mijn tuin, omdat ik merk dat goed verzorgde planten ook een goede opbrengst geven. Ik hou ervan om lekker in de natuur te zijn, dus voor mij is het echt ontspanning! Tegelijkertijd ben je ook lichamelijk bezig.”

“Ik zie om mij heen ook veel mensen die een moestuin hebben voor het sociale aspect. Het schept toch een band als je met elkaar bezig bent in de verschillende tuinen. Op ons moestuincomplex zijn veel jonge mensen, bijna 1/3 heeft ook kleine kinderen. Het idee dat een moestuin voor oudere mensen is, klopt bij ons zeker niet! Nu is ‘gezond eten’ ook echt een trend. Heel grappig om te zien, want in de moestuinen zijn we daar eigenlijk al jaren mee bezig! Ik geniet van elk bezoek aan de moestuin en zolang dat zo is, gaan we er zeker mee door!”

 

"Mijn aardbeien zijn zoeter dan die in de supermarkt!”

Saladeverhaal door

Grit Glawe

Grit Glawe

food blogger

Het idee om een moestuin te hebben komt vanuit mijn passie voor de natuur. En is er iets beters dan s'avonds iets op je bord te hebben wat uit eigen tuin komt? Met mijn blog probeer ik mensen... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!