Blog

Moestuin tips

Knipoog naar de lente

Terwijl de vuurwerkdampen van een oud jaar optrekken en een verlegen zonnetje haar eerste stralen op een nieuw jaar laat schijnen, denk ik terug aan de afgelopen weken. Weken van gezelligheid maar ook van overdaad. Weken waarin we ons op culinair gebied even helemaal laten gaan. Wanneer het nieuwe jaar zijn intrede maakt, moet de broekriem onmiddellijk weer worden aangehaald, vaak ook heel letterlijk. Vanaf de eerste januari eten we gewoon weer stamppot en gaan we massaal op dieet om de kerstkilo’s kwijt te raken. Een zeldzaam moment waarop welvaart heel even meetbaar is.

Aan ‘lijnen’ doe ik nooit mee. Wanneer je gezond, bewust en veelzijdig eet, is dat namelijk ook helemaal niet nodig. Maar wanneer in januari de culinaire rust wederkeert, verlang ook ik weer even naar de ‘gewone pot’. In mijn geval betekent dat naast een keuze voor puur en eerlijk ook altijd veel groenten. Ik ben er nu eenmaal dol op, mits uit het seizoen.

Vreemd genoeg ben ik in januari die winterse kost ook even helemaal zat. In elke Nieuwjaarsdag schuilt immers de belofte van een nieuw voorjaar en ondanks dat we in Nederland nog enkele wintermaanden moeten door bikkelen, verlang ik intens naar de lente, zeker ook op mijn bord. Een knipoog naar de lente met een winterse oogst.

Een voorbeeld van zo’n ‘winterse oogst’ is kool, in al haar schitterende soorten. Een groente die haar weg heeft gevonden naar werkelijk alle wereldkeukens. Een groente die zich bij uitstek leent om eindeloos mee te variëren. Van soep tot stoofpot en zeker salade. Een groente die symbool staat voor geboorte, hoe toepasselijk aan het begin van een nieuw jaar.
Als een nieuw jaar ontluikt, zit ik weer vol culinaire inspiratie. 2013 wordt een jaar waarin we samen genieten van groenten maar zeker ook zullen smullen van salade!

Ik wens jullie een verrukkelijk nieuw jaar!

Culinaire groet,
Larisse van der Haar-Buijze (Nederland)
auteur |culinair schrijver | tv-kok |trainer-coach
www.larisse.nl

Knipoog naar de lente

Saladeverhaal door

Larisse

Larisse

food blogger

Koken, bakken en het schrijven van recepten is al jarenlang mijn grote passie en ik breng heel wat uurtjes in mijn keuken door. In 2010 heb ik mijn bedrijf Larisse® opgericht en later dat jaar... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!