Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 8 maart

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen! 

8 maart 2014:

Wat was het weer een prachtige dag; bijna zomers. Heerlijk in het shirt, maar wel flink aan de slag. Het mag dan warm zijn, maar de grond en zeker de nachten zijn nog redelijk koel, dus kan er nog weinig buiten worden gezaaid. In het kasje komen de spinazie en raapsteeltjes al voorzichtig boven de grond. Ik heb nog 2 sla geoogst en de bloemkool is bijna op consumptieformaat.

Als eerste de wortelpruiken van de groene asperge geplant. Deze heb ik van collega Hans gekregen. Ik hoop dat deze pruiken, in tegenstelling tot die van vorig jaar, nu wel aanslaan. We gaan het zien...

Ook weer een stukje mest ondergespit; nu de strook achter het kasje voor de koolsoorten. En een stukje geharkt om de grote brokken grond wat kleiner te maken. Dat is nog zwaarder dan spitten, dus het was flink zweten. 

Gelukkig dat buurmoestuiner Jan de Haas even een bakkie kwam doen. Konden we even in alle rust wat vakkennis uitwisselen. 

Vervolgens weer verder met een echt voorjaarsklusje: de ramen lappen, zowel van de kas als van het platglas. Gedurende het jaar is er het nodige vuil en algen opgekomen. En, zo heb ik vroeger geleerd, 1% minder licht is 1% minder productie. Dankzij wat water met schoonmaakazijn is dat er allemaal zo weer af. 

Ten slotte nog wat gezaaid: rode Salanova, peulen, tuinbonen en snijbiet. Dit kan - hoop ik - over een week of drie buiten de grond in.

Grow your own! - Update 8 maart

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!