Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 6 juli

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

6 juli 2014

Zo, de opgeheven wortelen van gisteren hebben geholpen. Het duurde even en het ging niet vanzelf, maar woensdag weer een wedstrijd. Voor de rest was het ook een schitterende dag voor de moestuin. Er viel eindelijk weer eens wat regen, en dat konden de gewassen wel gebruiken. Gelijk zie je ook door de hele moestuin de kleine padjes opspringen. Prima, want zij houden straks, als ze wat groter zijn, de slakken in toom.

De groenten staan buiten zo'n beetje op z'n top. Er is bijvoorbeeld, na een langzame start, nu volop snijbiet. Een groenten die ik dit jaar voor het eerst teel, oogst en eet. Het blijkt een heerlijk kruidige bladgroenten; een prima alternatief voor spinazie. Ook andere groenten komen nu in het oogststadium. Ik moet nu zeker twee keer in de week oogsten en de komkommers drie keer. Ik heb een foto bijgevoegd van een rondje oogst van gisteren, met ui, prei, wortelen, aardbeien, peper en komkommer. Vlak voor ik wegging heb ik nog snel een kropje sla erbij gesneden. Woensdag had ik al een bleekselderij, krulandijvie, artisjok, aardbeien, nog wat peultjes en de eerste, nog kleine,gele courgette te pakken en uiteraard ook een handje prachtige komkommertje.

De komkommers in de kas groeien dit jaar erg goed. Na een eerste hoos aan komkommers is het nu even iets rustiger. De planten zijn al even aan de draad en ook daar vormen zich volop vruchten voor de volgende hoos. Ik heb twee typen komkommer: de mini- of snackkomkommer en de midi-komkommer. Ik vind zelf de midi, een veel in het Midden Oosten geteeld ras, het lekkerst. De vruchten zijn niet zo waterig en hebben een fris kruidige smaak. Ik heb daarom ook nog nooit zoveel komkommer gegeten als dit jaar.

Ook de tomaten beginnen nu te kleuren. Ik heb vier typen: de mini- en gewone pruim voor snacken, de gewone tros voor de soep en de coeur de boeuf voor in de sla. Nog een week of twee wachten voordat ze echt goed zijn. De hete pepers oogst ik al een tijdje. Deze hangt ook vol. Zo komen we prima de zomer door!

Grow your own! - Update 6 juli

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!