Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 6 april

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen! 

6 april 2014:

Weer een zomerse week verder, met een prachtige zaterdag! Het weer is zo mooi en de groei zit er zo in, dat ik door de weeks heb moeten bijgieten. Ik had dan ook goede hoop dat het dit weekeinde wat zou gaan regenen, maar het buitje van zondagochtend stelde niets voor. Als je nu door de grond roert, zijn de eerste millimeters vochtig en daaronder is het nog even droog.

Toch zie ik al het eerste groen van de plantuitjes en, tot mijn grote vreugde, steken drie stevige koppen van de groene asperge boven de grond uit! Misschien dit jaar wel een succes, alhoewel ik nog niet mag oogsten omdat de wortelpruiken eerst flink moeten aangroeien. Zij moeten daartoe worden gevoed door de zon en de groene aspergetakken.

Zaterdag een flinke klus gehad aan het maken van veuren [= de heuveltjes waarin ik volgende week de aardappels poot]. Dankzij de veuren kan de grond beter op temperatuur komen en de aardappel is een liefhebber van warmte. Nadeel is dat de grond sneller uitdroogt en zeker de jonge pootaardappel is - ook - een liefhebber van vocht. Ik moet dus de kiemende en groeiende aardappels goed bijgieten. Vorig jaar had ik dat onvoldoende gedaan en bleven de Annabelle's [het heerlijk smakend ras] aan de kleine kant.

Aan de zijkant van de veuren heb ik een veur voor de wortels gemaakt. Wegens de stevige kleigrond moest ik deze veur tot twee steken [= de lengte van een spitschop] diep spitten en verkorrelen om de aangroeiende wortel ongestoord de diepte in te kunnen laten gaan. Ik heb ook direct de wortels gezaaid: een ras van Rijk Zwaan en een authentiek paars ras. Ik ben benieuwd of alle moeite zich uitbetaald in een goede oogst.

Ook de enkele-weken-geleden gezaaide gele bietjes en de snijbiet zijn nu uitgeplant. Ook voor hen hoop ik dat het nog wat regent. Zo niet, dan zal ik in ieder geval dinsdagavond nog even zelf moeten bijgieten. Ik heb op de moestuin een wateraansluiting met de centrale pomp die het water uit de omringende sloot haalt. 

Vergeet ik bijna te melden dat vriend Philip met dochter Lisa op bezoek is geweest. Het is erg leuk om te zien hoe zo'n kleine meid kan genieten van de tuin, maar uiteindelijk vooral oog had voor Tessa de hond. Het is haar vergeven.... Ik heb ze ten afscheid een lekkere andijvie meegegeven. Dat werd tijd, want die zijn al aardig aan het doorschieten [= in bloei komen].

Grow your own! - Update 6 april

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!