Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 29 juni

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

29 juni 2014: 

Het is nu volop zomer en de tuin staat er prima bij. Dit is de periode waarom ik het allemaal doe. Er is volop keuze om iets te eten. Een heerlijke venkel voor een pastaschotel, malse snijbiet voor een lasagne, ook zijn er de eerste worteltjes die samen met de peultjes een heerlijke zomerse combinatie vormen. Een sla met een komkommertje en de bloem van de Chinese kers erbij. Aardbeien en frambozen als toetje. Dat is het leuke van een moestuin. Je kijkt in het rond wat beschikbaar is en maakt er ter plekke iets lekkers van.
De truc is te zorgen dat er gedurende een zo lang mogelijk seizoen een zo gevarieerd mogelijk aanbod aan groenten en fruit is. Vandaar dat ik weer nieuwe sla en andijvie heb geplant en op de plek waar vorige week nog de tuinbonen groeiden, sperziebonen heb gelegd. Ik heb het eerste jaar een aardige oogst sperziebonen gehad, maar vorig en ook dit jaar lukt het maar niet. Gelukkig heb ik van collega Cees weer een handje met een sterk Westlands ras gekregen, en ga het dus weer proberen. Eerst even in een bak water voorgekiemd en nu dus in de grond gelegd. Ik heb speciaal hiervoor kleine kraggen gemaakt, zodat de warmte minnende bonen zoveel mogelijk van de zon kunnen profiteren.

De dagen zijn zomers. Er valt in onze regio weinig regen, ook vandaag weer, dus moet ik regelmatig bijsproeien. De moestuin is aangesloten op een regenleiding die wordt gevoed door een dompelpomp in de naast gelegen sloot. Zodra iemand de kraan openzet, gaat de pomp aan het werk en is er voldoende gietwater. Erg handig en nuttig, want de volgroeide gewassen verdampen veel door de combinatie zon en wind. Ik ga dus vanmiddag ook nog even water geven, want vanavond heb ik geen tijd. Dan ga ik met een paar miljoen anderen Nederland-Mexico kijken en dat kan niet op de moestuin!

Grow your own! - Update 29 juni

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!