Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 27 april

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

27 april 2014:

Terwijl menigeen zich en masse bezighield met het in een of andere vorm vieren van Koningsdag, lag mijn focus uiteraard op de groei van de groentegewassen in mijn moestuin. Er moest aardig wat werk worden verzet, want alles groeit lekker en zondag zou het gaan regenen [wat uiteindelijk niet is gebeurd...]. De kas moest leeg, dus heerlijke spinazie en raapstelen geoogst, vervolgens mest erin gespit en uiteindelijk de tomaten-, komkommer- en peperplanten geplant. Altijd een mooi moment als het 'nieuwe' kasseizoen van start gaat.

Gelukkig had ik de hulp van Jacob. Daardoor kon ik ook al in de kas een zonnescherm hangen, zodat de scherpe zon van de komende maanden de gewassen in de kas niet in de stress jagen. 

Buiten krijgen de rode bessen al vorm, kiemen de wortelzaadjes en groeien de aardappelen zeer voorspoedig. De eerste bladeren komen al uit de grond. Ik blijf ze goed water geven, zodat ook onder de grond veel en grote knollen kunnen worden gevormd. Langzaam maar zeker raakt alle grond in productie. Deze week heeft Jacob nog wat krulandijvie en paksoi gepland en ik de zelf opgekweekte zwarte, zoete mais, little gem en wat zonnebloemen. 

Zo, op de drempel naar mei, staat alles er mooi bij. De groei gaat mij uiteraard te traag, maar ik heb nu eenmaal zware, dus trage grond. De echte piek zien we pas over een week of drie.

Nog leuk om te vermelden is dat ik, tijdens een biertje, bijen in een van de aardappelkraggen zag kruipen. Ze hebben daar waarschijnlijk hun ondergrondse hol. Dat is prima, want wellicht kunnen ze een van de woelratjes steken die weer vrolijk dwars door mijn tuin vele meters gangen graven, ook daar waar ik net gezaaid en gepland heb....

Grow your own! - Update 27 april

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!