Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 22 juni

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

22 juni 2014: 

Het is het weekeinde van de langste dag; een van de drie belangrijkste momenten in het teeltseizoen. De andere twee zijn de kortste dag en Allerheiligen [daarna geen risico op nachtvorst]. Na de langste dag kunnen veel gewassen niet meer worden gezaaid en/of geplant. Je kunt het je nog nauwelijks voorstellen, maar de planten zullen snel merken dat het daglicht weer afneemt. Daar hebben zij hormonen voor. Sommige planten reageren door nu bloemen aan te leggen, zoals de chrysanten. Deze planten heten de kortedag-planten, of herfstbloeiers. Andere planten doen dit juist als de dagen lengen. Die hebben nu dus hun tijd gehad, want vaak zonder bloemen ook geen vruchten.
Op wat langere termijn dalen ook de temperaturen, vooral die in de nacht. En juist dan, dus over een maand of twee, zou de plant tot wasdom of tot volle oogst moeten komen. Dat trekt zo'n plant dan niet meer. Zo had ik vorig jaar half juli boerenkool geplant. Het groeide in eerste instantie goed, maar bleef vanaf half september tot een te kleine plant steken. Vandaar dat ik nu al eerder met de boerenkool ben begonnen.

Het was dit weekeinde tijd om de rode en zwarte bessen te oogsten. Ze waren prachtig op kleur en - dankzij een groot net - door de vogels gespaard. In tegenstelling tot mijn tv-collega Maarten 't Hart eet ik niet alle bessen ter plekke op. Dus 's ochtends heb ik een kilo of twee kunnen oogsten, die ik 's middags heb geschoond, gekookt en in schone potten heb gegoten. Van hap tot sap, zeg maar. Ik vind dat ook het mooie aan die bessen. Het is niet in 1x hap-slik-weg; je hebt er nog lange tijd plezier van.

En plezier genoeg geweest op de moestuin. Vrijdag was het de beurt aan mijn vrienden Jacob, Rob en Philip, die hebben moeten werken voor hun eten. Historisch moment was het oogsten, koken en gezamenlijk nuttigen van de eerste artisjok uit de moestuin. Een echte kiloknaller is deze groente niet; wel een groenten met een verfijnde smaak... De houtgestookte bbq heeft haar dienst weer eens bewezen. Niet alleen leverde het fantastisch lekker vlees en gegrilde groenten in overvloed; ook zijn alle ongedierte uit de hele moestuin gerookt....

Voor de rest groeit alles prima. Ik heb de juni-snoei bij de druiven uitgevoerd. De eerste groene krentjes hangen er al aan. Ook heb ik de tuinbonen leeggeplukt, gedopt en ingevroren. Komende week snel nog op de vrijgekomen plek prinsessenbonen planten. Want de dagen worden vanaf nu tot aan kerstmis alleen nog maar korter!

Grow your own! - Update 22 juni

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!