Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 19 mei

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

19 mei 2014: 

Terwijl hoog in de lucht de zon volop schijnt, woelen net onder de grond de ratjes door mijn moestuin. Helaas dat beiden niet samen gaan als een gezonde gewasgroei gewenst is. De ratjes drukken de plantjes omhoog, zodat deze niet goed meer zijn geworteld en dus moeilijk vocht kunnen opnemen. Ze blijven klein of verwelken en gaan net niet of net wel dood. Als ik, zoals op deze heerlijke maandagavond, de moestuin op loop, en hele stukken zie omgewoeld, tot aan diepe gaten en gangen toe, wordt ik weleens verdrietig. Weer alles voor niets; weer een paar weken achter... En achter de kas sloegen de koolplantjes net goed aan [nog geen woelratjes], maar daar zijn de slakken langs geweest. Wat een slagveld!

Ik ga het denk ik volgend jaar anders aanpakken door veel meer te werken met kraggen en veuren, zoals bij de aardappels. Deze groeien [nog] prima. Ook de aardperen en de gezaaide worteltjes maken gewas. Komend weekeinde zal ik daarom nog een krag met rode bietjes zaaien.

De zoete mais heeft te lijden gehad van de flinke wind en regen vorige week, maar trekt weer goed bij. Ook het fruit - bessen, bramen, appels, peren, kersen, aardbeien - blijven gezond. 

In de kas is het flink heet geweest, maar dank zij het scherm is de straling niet funest. De komkommers, peper en tomaten groeien daar lekker door. En de eerste kropjes sla achterin het kasje kunnen alweer geoogst worden. En als ik dan de eerste pastelkleurige bloem van de peulen zie stralen in de avondzon, wordt ik toch weer blij.

Grow your own! - Update 19 mei

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!