Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 15 juni

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

15 juni 2014: 

Na alle up's and downs in de sport dit weekeinde was er ook heel wat moois en verdrietigs op de moestuin te beleven. Om met het laatste te beginnen: de mooie kersen van vorige week zijn omgetoverd tot pitten en resten op de grond onder de boom. Er lagen ook veel bladeren. Dat moet zijn gebeurd door duiven. Zij laten zich op het net in de boom vallen en pikken tussen de mazen van het net de nog niet rijpe vruchten van de takken. Er hangen nog een paar kersen; ik hoop dat ik dit seizoen 1 rijpe kers kan proeven...

In de rest van de tuin staat alles er goed bij. Kan bijna niet anders met dit prachtige en groeizame weer. Heerlijke zon over dag en een lekker buitje 's nachts. En dat bij hoge temperaturen. Kan niet mooier. De snijbiet, artisjok, venkel, komkommer, aardbeien, peulen en tuinbonen zorgen voor een lekkere oogst. Ook de gele courgette, mais en - ja, ja, rode bietjes groeien goed. Voor de komende weken raken ook de bessen, krulandijvie en rode Salanova oogstrijp. Alleen de stokslaboon moet hard werken om tot wasdom te komen, maar de meeste plantjes zijn nu - denk ik - door de kritieke eerste grens van de eerste blaadjes heen. Ik hoop dat de oogst nog voor onze vakantie valt....

Al met al een breed assortiment, wat ik wel eens niet helemaal realiseer. Dat hoor ik als er bezoek is op de moestuin. "Wat veel verschillende groenten", zeggen ze dan, terwijl ik vind dat er nog wel iets bij kan. Ik heb ook helaas - nog - geen oranje groente, want de wortels zijn nog te klein, dus erg bleek. Ik zal het moeten doen met wat er nu staat, want veel meer komt er dit seizoen niet bij.

Grow your own! - Update 15 juni

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!