Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 13 juli

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen!

13 juli 2014: 

Nu de voetbal weer voorbij is, kan ik mijn aandacht weer volledig richten op de resultaten in de moestuin. Gelukkig is het daar geen wedstrijd met de buren, alhoewel.... het is maar al te leuk om de eerste met peultjes te zijn, of de meeste bonen aan de stuik te hebben hangen. Wat die bonen betreft, dat ga ik dit jaar zeker verliezen. Geen enkele boon had er zin in! De plek is nu ingenomen door bloemkool, sla en andijvie. Sla en andijvie zou geen probleem moeten zijn, maar ook met bloemkool heb ik geen goede ervaringen. Toch maar weer proberen.

Ook in de wedstrijd tegen de woelratten sta ik weer eens op verlies. Door de flinke regenval afgelopen week is het grondwater omhoog gekomen en daarmee ook de woelratten. Dwars door de tuin heen zijn hele banen grond omhoog geploegd, uiteraard met gewas en al. Ik kon zo een halfwassen krop sla in z'n geheel de grond induwen. Ooit zal mijn wraak zoet zijn; ik laat mij nu niet opjutten.

En als de spanning te veel wordt, kan ik altijd nog een of ander rustgevend kruid van mijn vrouw Marion tot mij nemen. Zij heeft, als gediplomeerd natuurgeneeskundige, de voorkant van het huisje in gebruik voor het telen van geneeskrachtige kruiden, zoals Pulsatilla, Echinacea, Vrouwenmantel, Lievevrouwebedstro, enzovoorts. Klinkt allemaal wat spannender dan sla, peen en kroten en het ziet er ook erg fleurig uit, maar ik blijf toch bij de groenten. Zoals, naast de vracht aan prachtige komkommers, de eerste kleine tomaatjes. En wat zijn de pompoenen gegroeid. Ze vormen een schitterend groen veld van prachtige bladeren met gele bloemen en ronde vruchten ter grootte van een voetbal. Maar deze zijn toch echt voor op de bbq of in de soep!

Grow your own! - Update 13 juli

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!