Blog

Moestuin tips

Grow your own! - Update 12 april

Al jaren heb ik mijn eigen moestuin waarin ik diverse groenten teel. Iedere week schrijf ik een verslag over de afgelopen week, waarin ik van heel dichtbij laat zien hoe de groenteteelt in zijn werk gaat en hoe leuk het is om je eigen groenten te telen! 

12 april 2014:

Het was vandaag wieddag. Wied met een d, dus betreft onkruid wieden. Je vraagt je af waar al dat onkruid vandaan komt. Het meeste [gras!] komt via kleine, lichte zaadjes vanuit de lucht, valt op de grond, kiemt en de zon + regen doet de rest. Schoffelen heeft vaak weinig zin. Je onthoofd zo'n plantje, waarbij de wortels in de grond blijven. Het kruid kan dan vanzelf weer uitgroeien. Zeker als de verspreiding via ondergrondse wortels verloopt. Het beste is dus het plantje met wortel[stok] en al - voorzichtig - uit de grond te trekken. Droog, in de luwte en met een zonnetje op z'n tijd is dat prima werk voor de zaterdag. Soms met de rug gebogen, soms op de knietjes al die niet wenselijke plantjes weghalen. Lekker rustgevend. Al met al heb ik zo'n kruiwagen vol afgevoerd naar de composthoop. Straks, als de groenten zelf zo groot zijn dat ze de bodem bedekken, heeft het onkruid geen kans meer om te groeien. Maar ja, dan is er wel weer een andere klus.

Na het schaften zijn de aardappels en -peren de grond in gegaan. Ik had het vorige week over veuren, maar dat is eigenlijk het halve verhaal. De veuren zijn de geulen. De aardappels en aardperen poot ik in de kraggen, de heuveltjes. Zonder veuren geen kraggen. En nu maar wachten en water geven, want het groeien van aardappels kost veel water.

Ondertussen staan de fruitbomen in volle bloei en groeit de groenten erg rustig; het was een normale, koele week. Toch, bij het naar huis gaan, kon ik uit de kas weer een mooie bloemkool en een prachtige krop sla meenemen. Op deze manier zien ze mij thuis liever komen dan gaan...

Grow your own! - Update 12 april

Saladeverhaal door

stevenvanpaassen

stevenvanpaassen

Kookliefhebber

Ik ben opgegroeid tussen de groente in het dorp Den Hoorn, een regio waar veel telers hun groente telen.  Ik heb tuinbouw gestudeerd en ben uiteindelijk terechtgekomen op de Communicatie... Lees verder

Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe recepten en seizoensgroente!